Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit

Voor het complete overzicht van de e-books, klik hier

E-books en andere digitale producten kunnen niet retour.

E-books bij De Vries
E-books kunnen worden gedownload op een pc, telefoon of mobiele digitale reader en zijn vervolgens permanent beschikbaar. Op een e-reader kunnen bijvoorbeeld wel zo’n 3.000 titels, meer dan de thuisbibliotheek van de gemiddelde consument. Handig als je op vakantie gaat. Het gewicht is het meest genoemde motief om een boek als e-book te lezen. Het geheugen van de meeste e-readers kan worden uitgebreid met een extra sd-kaartje.
Bovendien is de ontwikkeling van het e-book interessant voor boeken die slechts in kleine oplagen gedrukt worden of niet meer verkrijgbare titels, deze worden in grote getale opnieuw in e-formaat uitgebracht en beschikbaar gesteld. Bij de ontwikkeling van digitale content zijn echter nog veel onzekerheden en moeilijkheden die overwonnen moeten worden, zoals het formaat, de hardware, auteursrechten, de bescherming van de content, de kostenstructuur en het verdienmodel.

Het downloaden van e-books
De Vries biedt bijna 300.000 e-books aan op haar website, zowel in ePub-formaat als Mobipockets. Naar verwachting zal ePub popolair worden in Nederland, met name omdat veel Nederlandse uitgeverijen hebben gekozen voor deze variant. Om e-books in ePub-formaat te lezen dient u de 'Adobe Digital Editions' te downloaden. Voor Mobipockets is het noodzakelijk dat u de 'Mobipocket Reader' downloadt. Nadat u een e-book heeft besteld via onze website ontvangt u binnen 5 minuten (als u per iDEAL betaalt, creditcard kan wat langer duren) een e-mail waarin wordt aangegeven welke software u moet downloaden met daarbij een link naar het e-book. Let op: om een e-book te bestellen dient u direct te betalen via iDEAL of creditcard.

Vanwege het DRM-systeem van Amazon is het niet mogelijk om op één eReader zowel e-books in ePub-formaat als Mobipockets te lezen. Dit geldt overigens niet voor het lezen van e-books op een pc. Voor meer informatie over DRM (Digital Rights Management) kunt u het artikel lezen dat Boekblad op 10 augustus 2009 publiceerde in haar digitale nieuwsbrief. Bovendien geldt voor een groot deel van de e-books dat het niet mogelijk is deze uit te printen.

E-books in ePub-formaat
Indien u een e-book in ePub formaat heeft besteld dient u de 'Adobe Digital Editions' op uw pc te installeren. Let op: vergeet u niet eerst te registreren bij Adobe anders kunt u problemen krijgen met het gebruik van meerdere apparaten met de zelfde link. Surf naar het volgende adres om dit programma te downloaden: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/#download.

E-books op producten van Apple
Op dit moment kan De Vries helaas nog geen e-books in een formaat voor iPads aanbieden. Met behulp van een applicatie kunt u e-books lezen op uw iPad, iPhone of iPod Touch. Heeft u een product van Apple? Wij adviseren u de gratis applicatie Bluefire Reader via iTunes op uw PC of Mac te downloaden. Voor de installatie van deze applicatie moet u zorgen dat u de nieuwste software heeft geïnstalleerd. Download hierBluefire Reader of download de applicatie rechtstreeks via de App store van Apple.

Begrippenlijst:
• Bestandsformaat
In een bestandsformaat wordt een tekst weergegeven. Er zijn vele formaten waarin een e-boek weergegeven worden; van simpele PDF-files, Word-bestanden en HTML tot complexere, speciaal voor e-reading gecreëerde formaten als Mobipocket en ePub. Een nadeel is dat formaten vaak verbonden zijn aan een enkele leverancier, fabrikant en type hardware en dat sommige ereaders dus maar enkele formaten accepteren maar anderen niet.

• Digital Rights Management (DRM)
Een techniek om digitale rechten van uitgevers en andere copyright bezitters van werken (bv. muziek, afbeeldingen, teksten) digitaal te beheren. De rechthebbenden kunnen met deze techniek de omvang en wijze van gebruik bepalen of beperken.

• E-boek
Een afgeronde en elektronische (of digitale) tekst die minimaal voorzien is van een paginaindeling zoals een conventioneel boek. Een ononderbroken digitale 'tekstrol' zonder indeling wordt niet als e-boek beschouwd. E-boeken hebben doorgaans een hoofdstukindeling, een zoekfunctie en een bladwijzer.

• Elektronische inkt of digitale inkt
Deze ‘inkt’ bestaat uit kleine bolletjes die aan één kant gekleurd en aan de andere ongekleurd zijn. Ze worden gebruikt in elektronisch papier. Dankzij een bi-stabiele toestand, is ofwel enkel de gekleurde, ofwel de ongekleurde kant zichtbaar. Door een elektrische spanning aan te leggen kan het bolletje omgedraaid worden.

• E-papier (elektronisch papier)
Dit ‘papier’ is een informatiedrager waarbij zonder elektrische stroom de tekst zichtbaar blijft dankzij digitale inkt (de pixels zijn bi-stabiel). Dit zorgt, in tegenstelling tot het lezen vanaf een normaal (computer)scherm, voor een aangename leeservaring. Het verschil met gewoon papier is dat de tekst op het elektronisch papier gewist en herschreven kan worden.

• E-reader
Apparaat dat e-boeken weergeeft. De voordelen van een e-reader zijn draagbaarheid, aangename leesbaarheid door elektronische inkt en een zuinige batterij. Er zijn verschillende e-readers op de markt, waaronder de Kindle (Amazon), iLiad (iRex), Sony Reader (Sony) en Hanlin/BeBook.

• ePub
Bestandsformaat voor digitale publicaties (e-boeken). EPub is een open standaard, wat betekent dat het formaat niet gebonden is aan een enkele leverancier of type hardware en informatie gemakkelijk uitgewisseld kan worden en toegankelijk is voor iedereen. EPub is bovendien ‘reflowable’ ; het formaat van de tekst past zich aan het formaat van het scherm aan waardoor een tekst in ePub altijd goed leesbaar blijft.

•Adobe® Digital
De Adobe® Digital Editions-software biedt een manier om e-books en andere digitale publicaties te bekijken en te beheren. Gebruik de software om digitale inhoud te downloaden en aan te kopen, om deze online of offline te lezen. Breng tegen kopiëren beveiligde e-books van uw pc naar andere computers of apparaten over. Organiseer uw e-books in een aangepaste bibliotheek en voorzie pagina's van aantekeningen. Digital Editions biedt ook ondersteuning voor industriestandaard e-book-indelingen, zoals PDF/A en EPUB. Let op: u dient zich eerst bij Adobe te registreren voordat u links download. Gebruik op meerder apparaten van een e boek kan anders problemen geven.