Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluitArtikel digitale nieuwsbrief Boekblad


'DRM maakt e-books impopulair' - Wouter de Vries

10 augustus 2009 - Stel, je hebt een BeBook waarop je Mobipockets leest. En je wilt vanaf eind augustus e-books in ePub-formaat bij Bol.com aanschaffen. Dan heb je een probleem, want Amazon wil niet dat jij op jouw e-reader concurrerende e-books leest.

In haar voorwaarden verbiedt Amazon de bezitters van e-readers om zowel Mobipockets als e-books in ePub-formaat te lezen, zo schrijft Wiebe de Jager, uitgever bij Eburon, op de website van de uitgeverij. Nauwkeuriger gesteld: het DRM-systeem van Amazon mag niet in combinatie met een ander DRM-systeem op één e-reader worden aangeboden. Met DRM (Digital Rights Management) houden uitgevers als Amazon controle over hun verkochte e-books.

Anders dan de Mobipocket van Amazon is het ePub-formaat een zogenaamde ‘open standaard’, die niet door één partij beheerd wordt. Na de zomer gaan Bol.com, eBook.nl en Studon.nl e-books aanbieden in het ePub-formaat. Bovendien gaan de meeste fabrikanten van e-readers dit formaat ondersteunen. De e-books in dit ePub-formaat zullen voorzien worden van het DRM-systeem van Adobe.

Hierdoor is het niet mogelijk om op één e-reader zowel Mobipockets als e-books in ePub-formaat te lezen – Amazon verbiedt dat immers. Als je op je BeBook een aantal Mobipockets hebt gedownload, en je gaat eind augustus bij Bol.com e-books in ePub-formaat downloaden, dan zullen je Mobipockets niet meer te lezen zijn.

Volgens Wiebe de Jager is de oplossing voor deze kwestie simpel: weg met DRM. De consument moet in staat zijn om e-books van elke aanbieder op zijn e-reader te kunnen lezen. E-books en e-readers kunnen alleen maar impopulair worden door DRM. Eind juli kwam Amazon nog negatief in het nieuws doordat het bedrijf op afstand e-books van e-readers verwijderde, zonder dat de bezitters hierover van tevoren op de hoogte waren gebracht. Mede mogelijk gemaakt door DRM.